İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programına İlişkin Sorular:

Duyuru: İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı’na ilişkin başvurular 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla sona ermiştir. 

1.İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı için yeni GKAS/ UKSK statüsünde personel alınırken yeni Türk personelin de alınması zorunlu mudur?

 İşletme personel istihdamında aşağıdaki seçeneklerden herhangi birisini tercih edebilir.

  • 1 (bir) yeni istihdam 1 (bir) mevcut istihdam olmak üzere 2 (iki) kişilik istihdamın destek süresince korunması
  • 2 (iki) yeni istihdam olmak üzere 2 (iki) kişilik istihdamın destek süresince korunması
  • 2 (iki) yeni istihdam 2 (iki) mevcut istihdam olmak üzere 4 (dört) kişilik istihdamın destek süresince korunması
  • 3 (üç) yeni istihdam 1 (bir) mevcut istihdam olmak üzere 4 (dört) kişilik istihdamın destek süresince korunması
  • 4 (dört) yeni istihdam olmak üzere 4 (dört) kişilik istihdamın destek süresince korunması

Tüm seçeneklerde %50-50 Türk vatandaşı-GKAS/UKSK oranı korunmalıdır.

Deprem bölgesi illerinden (Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa) yapılan başvurularda yeni istihdam şartı aranmaz. İstihdama konu tüm personel işletmede çalışan mevcut personel arasından belirlenebilir.

2.Program kapsamında en fazla kaç personel için destek alınabilir?

1.250.000 TL’ye kadar kredi kullanan işletmeler 1 GKAS/UKSK + 1 Türk vatandaşı olmak üzere 2 personel istihdam etmek zorunda olup, sadece bu iki personel için destek alabilir. Bunlardan en az 1 tanesinin yeni istihdam edilmiş olması gerekir (Deprem bölgesinde yeni istihdam koşulu aranmaz).

1.250.000-2.500.000 TL arası kredi kullanan işletmeler 2 GKAS/UKSK + 2 Türk vatandaşı olmak üzere 4 personel istihdam etmek zorunda olup, sadece bu dört personel için destek alabilir. Bunlardan en az 2’sinin yeni istihdam edilmiş olması gerekir (Deprem bölgesinde yeni istihdam koşulu aranmaz).

3.Program kapsamında istihdam edilen personelin tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışıyor olması programdan yararlanmayı etkiler mi?

İstihdam taahhüdüne konu olan T.C. vatandaşı ve GKAS/UKSK statüsündeki kişiler için ilk 3 aylık izleme döneminde en az 30, diğer 3 aylık izleme dönemlerinde en az 60 gün SGK primi ödenmiş olmalıdır.

Deprem bölgesinde bulunan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde tüm izleme dönemlerinde prim ödenmesi gereken gün sayısı 30’dur.

3.Program kapsamında istihdam edilecek personel için maaş alt sınırı var mıdır?

İstihdam taahhüdüne konu personelin maaşı Türkiye Cumhuriyeti ilgili mevzuatı kapsamında belirlenen asgari ücretin altında olamaz.

4.İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında istihdam edilen personel için başka bir sistem üzerinden kayıt yaptırılması gerekir mi?

İstihdam taahhüdünün gerçekleşme durumu işletme beyanı ve SGK idari kayıtlarından kontrol edildiğinden farklı bir sistem üzerinden kayıt yaptırılmasına gerek yoktur.

4.Desteğe konu yeni istihdam edilen personelin herhangi bir dönem sonunda işten ayrılması durumunda ne olur?

Ödeme talep edilen izleme (taksit) döneminde; yeni istihdam taahhüdünde bulunulan personelde değişiklik olması durumunda, destek ödemesi yapılabilmesi için yeni alınacak personelin işe başlangıç tarihinin, taahhüdü devam ederken ayrılan personelin işten ayrıldığı ay içerisinde olması gerekir.

5.İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programına başvuru yapan bir işletme daha sonra unvan/ tür değişikliği yapabilir mi?

Destek programının uygulanma sürecinde işletmenin unvan ve/veya tür değişikliği hususları işletme tarafından Uygulama Birimine bildirilir. İşletmenin bilgileri güncellenerek destek sürecine devam edilir.

6.Program kapsamında yeni istihdam edilen GKAS veya UKSK statüsündeki personelin kimlik numarası KOSGEB’e bildirilir mi?

İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programında destek kapsamında istihdam edilen personelin bilgileri destek ödemesi talep aşamasında sistem üzerinden KOSGEB’e bildirilir.

7.Program kapsamında hangi çevre belgeleri talep edilir?

Program başvuru aşamasında, işletmelerden 4857 sayılı iş kanunu, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili yönetmelikleri, 2872 sayılı çevre kanunu ve ilgili yönetmeliklerine uygun çalıştığına dair beyan alınır. İşletmede mevcut olan izin/lisans belgelerinin listelenmesi beklenir. Projenin ilerleyen dönemlerinde, tesiste izleme yapılarak, tabi olduğu belgelerin ve uygulamaların mevcut olup, olmadığı yerinde gözlemlenir.

Başvuru aşamasında, uygunluk beyanı vermeyen işletmelerin başvuru yapması KBS üzerinden engellenir.

8.Programda faiz ödemesi dönemlik mi, toplu mu yapılır?

İstihdam taahhüdü süresi boyunca her bir taksit dönemi için taahhüdünü yerine getiren işletmelere ilgili taksit dönemine ait ödeme yapılır. İşletme, talep etmesi durumunda, şartları sağladığı her dönem için ayrı ayrı destek ödemesi başvurusu yaparak sonrasında tek seferde tamamını alabilir. Her bir taksit dönemine ait ödeme talebinde vergi / SGK borç durumu ödeme uygunluk onay tarihi itibariyle kontrol edilir.

9.İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı’ndan faydalanan KOBİ bir dönem şartları sağlayamadığında ilgili dönem için destek alabilir mi?

İstihdam Taahhüdü süresi boyunca herhangi bir taksit döneminde taahhüdünü yerine getiremeyen işletmelere bir taksit dönemi kadar ek süre verilir. Ek süre içerisinde koşulların yerine getirilmesi halinde işletme, ödeme koşulunun sağlanamadığı taksit dönemine ait ödeme talebinde bulunabilir. Deprem bölgesi illerinden yapılan başvurularda ek süre üç taksit dönemi kadardır.

10.İşletmelerin çalışan sayısındaki dalgalanma geriye dönük prim gün sayısı ortalamasını etkiler mi?

İlgili taksit döneminde işletmenin aylık ortalama SGK prim gün sayısının; program başvuru tarihi itibariyle son 12 aylık ortalama SGK prim gün sayısından fazla olması gerekir. Deprem bölgesi illerinde bu şart aranmaz.

11. 12 aylık geriye dönük prim gün sayısına nasıl bakılır?

İşletme, program başvuru tarihi itibariyle son 12 aylık ortalama SGK prim gün sayısını SGK bildirgelerine bakarak hesaplayabilir.

Not: Bu sayfa bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, her durumda ilgili mevzuat geçerlidir.

Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçerikler tamamen KOSGEB’in sorumluluğundadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.