1.FOSTER Projesi İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı İkinci Teklif Çağrısı kapsamında destek miktarı ne kadardır? Kaç istihdam taahhüt edilmelidir?
Destek miktarı 1 milyon TL’dir. 1 Türk 1 GKAS/UKSK olmak üzere 2 istihdam taahhüt edilmeli ve gerçekleştirilmelidir. İstihdam edilen kişilerden birinin yeni istihdam edilmesi gerekir. (Deprem bölgesinde bulunan Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa illerindeki işletmeler için yeni istihdam şartı aranmaz)
2.İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında makine alımı ne zaman gerçekleştirilmeli?
Makine alımının destek süresi içerisinde yapılması gerekir. Destek kapsamındaki giderlere ilişkin bedellerin işletme tarafından destek başlangıç tarihinden itibaren banka/PTTBank aracılığıyla ödenmesi esas olup banka/PTTBank dekont tarihlerinin; destek başlangıç tarihinden önce olmaması ve ödeme talebinin yapılabileceği son tarih veya öncesinde olması gerekir.
3.Program kapsamında makine desteği ödemeleri peşin mi yapılacak?
Program kapsamında diğer giderlere (makine, teçhizat, yazılım, eğitim) ilişkin ödeme peşin yapılmamaktadır. İzleme dönemi sonunda, ilgili izleme dönemine ilişkin istihdam taahhüdünü yerine getiren işletmeye değerlendirme kurulu tarafından onaylanan tahmini destek tutarının izleme dönemi sayısına (izlemenin yapıldığı dönem ve takip eden izleme dönemleri toplamı) bölünerek elde edilen tutar kadar destek ödemesi yapılır. Fatura tutarının kurul kararındaki desteklemeye esas tutardan düşük olması durumunda destek tutarı fatura tutarı dikkate alınarak hesaplanır.
4.Program kapsamında alınan makineler için yerli malı belgesi isteniyor mu? Makine alımında Türkiye menşeli mal alma zorunluluğu ve/veya avantajı var mıdır? Makine alımının yurt içinden yapılması zorunlu mudur?
Program kapsamındaki makine-teçhizat ve yazılım gibi giderlerin alımında yerli veya yabancı ayırımı bulunmamaktadır. Ancak desteklenen giderler kapsamında Avrupa Birliği, KfW Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler yaptırımları uygulanan ülkelerden mal ve hizmet alımı yapılamaz.
5.Program kapsamında yapılan makine alımlarında tutara KDV dahil midir?
Destek tutarı hesaplanırken katma değer vergisi destek kapsamı dışında tutulmaktadır.
6.Program kapsamında alınacak makinenin yeni olması zorunluluğu var mıdır?
İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında alınacak makine yeni olmak zorundadır.
7.Program kapsamında sağlanan eğitim desteği hangi giderleri kapsar?
Eğitim desteği yalnızca eğitim bedelini kapsar. İaşe, konaklama ve ulaşım giderleri desteklenmez. Eğitim hizmeti; işletme sahibi, ortağı veya işletmenin başvuru yapılan ildeki adresinde çalışan personeline yönelik olmalıdır.
8.Yeni istihdam tanımı nedir?
Teklif çağrısı ilan tarihi itibarıyla işe başlayan personel yeni istihdam sayılır. Teklif çağrısı ilan tarihinden önceki 4 (dört) ay içinde veya teklif çağrısı ilan tarihinde ve sonrasında işten ayrılan personel yeniden istihdam edilse dahi yeni istihdam sayılmaz.
9.Program kapsamında işe alınan personelle ilgili bir kısıtlama veya ön koşul var mıdır? Yaş avantajı söz konusu mudur?
İstihdam edilecek personelle ilgili yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek vb. açısından kısıtlama veya ön koşul yoktur. Ancak yeni istihdam edilecek personelin kadın ya da genç olması durumunda ilgili personele ilişkin destek oranı %100 (yüz) olarak uygulanacağından yaş/cinsiyet durumu avantaj sağlamaktadır. Personelin kadın veya genç olmaması durumunda personele ilişkin destek oranı %70 olarak uygulanır.
10.Program kapsamında istihdam edilecek personelin genç sayılabilmesi için yaş sınırı nedir?
Genç personel; işe giriş tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almamış ve destek kapsamında yeni istihdam edilen personeldir.
11.KOBİ, İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında istihdam edilen personelin işten ayrılması/çıkarılması durumunda yerine ikame personel alabilir mi?
KOBİ’nin istihdam ettiği personelde değişiklik hakkı bulunmaktadır. İşten ayrılan, çıkarılan personel yerine ikame personel alınabilir.
12.Programda personel değişikliği için herhangi bir gün sınırı var mıdır?
Her izleme döneminde, istihdam edilen her personel için Frıt II İstihdam Taahhütlü Kobi Destek Programı Uygulama Esaslarında belirtilen[1] asgari prim gün sayısı şartı sağlanmalıdır. Bu sebeple, personel değişikliğinde, işten ayrılan ve işe yeni alınan personelin SGK prim günlerinin toplamının, ilgili izleme döneminde sağlanması gereken asgari prim gün sayısı kadar veya daha fazla olmasına dikkat edilmelidir. Bunun dışında ilgili dönemde işe giriş günü ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.
13.İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında sağlanan istihdam türünün (kadın, genç, erkek) ilerleyen dönemlerde değişikliğe uğraması durumunda destek tutarı nasıl hesaplanır?
Program kapsamında verilen personel gideri destek oranı, ilgili izleme dönemindeki istihdam türüne (kadın, erkek veya genç) göre değişmektedir. Personel gideri destek oranı istihdam edilen kişinin erkek olması durumunda %70, kadın veya genç olması durumunda %100 olarak uygulanmaktadır. Aynı dönem içerisinde istihdam taahhüdüne konu personelin değişmesi durumunda her bir personel için destek tutarı, istihdam türüne uygun destek oranı çerçevesinde prim günleri dikkate alınarak ayrı ayrı hesaplanır.
14.İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı kapsamında personel desteği ödemeleri aylık olarak mı yapılıyor?
Program kapsamında ödemeler, her bir izleme dönemi sonunda yapılmaktadır. Her izleme dönemi 4 aylık süreyi kapsar.
15.İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı’nda çalışma izninin geç alınması durumunda ek bir izleme dönemi hakkı var mı?
İlk izleme döneminde, istihdam taahhüdüne konu her yeni personel için asgari prim gün sayısının sağlanamaması durumunda, bahse konu her yeni personel için SGK kayıtlarındaki prim gün sayısının en az 1 (bir) gün olması yeterli kabul edilir. Bu durumda işletme, ilk izleme döneminde bu personel için istihdam taahhüdünü sağlamış kabul edilir. İlk izleme döneminde istihdam taahhüdünü yerine getiremeyenler, ikinci izleme döneminde bu taahhüdü yerine getirirse programdan faydalanmaya devam eder ancak, birinci izleme dönemine tekabül eden bütçe miktarı kadar bütçe kesintisi yapılır (%25). Diğer bir ifadeyle, maksimum destek miktarı 750.000 TL olacaktır. Bunun dışında ara dönemlerde ek bir izleme dönemi hakkı bulunmamaktadır.
16.Program kapsamında istihdam edilecek GKAS/UKSK statüsündeki kişiler için Merkezi Yeterlilik Kurumu belgesi şartı aranır mı?
Program kapsamında istihdam edilen personel için herhangi bir nitelik şartı aranmamaktadır. Ancak diğer kurum/kuruluşlar tarafından belirli iş kolları için istenen bir belge veya zorunluluk varsa bu husus işletmenin sorumluluğundadır.
17.Program kapsamında istihdam edilen UKSK statüsündeki personelin uyruğu ile ilgili bir sınırlama var mıdır?
Program kapsamında istihdam edilen UKSK statüsündeki kişinin uyruğu ile ilgili bir sınırlama yoktur.
18.Program kapsamında istihdam edilen GKAS/UKSK statüsündeki personelin maaş ödemeleri banka üzerinden mi yapılmalıdır?
Destek kapsamındaki giderlere ilişkin bedellerin işletme tarafından destek başlangıç tarihinden itibaren banka / PTTBank aracılığıyla ödenmesi esas olup banka/PTTBank dekont tarihlerinin; destek başlangıç tarihinden önce olmaması ve ödeme talebinin yapılabileceği son tarih veya öncesinde olması gerekir.
19.İstihdam edilmesi taahhüt edilen personel il dışında çalıştırılabilir mi?
İstihdam taahhüdüne konu personel il dışında çalıştırılamaz. Personelin başvuru yapılan il dışında çalışması durumunda destek süreci, uygulama birimi tarafından sonlandırılır.
20.Personel giderine ilişkin destek tutarı nasıl hesaplanır?
- a) Desteğe konu personelin çalıştığı ay için geçerli olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan asgari ücretin işverene maliyeti 30 (otuz)’a bölünerek, işçinin işverene 1 (bir) günlük maliyeti bulunur.
- b) Desteğe konu personelin ilgili aydaki SGK prim gün sayısı ile ilgili aydaki işçinin işverene bir günlük maliyeti çarpılır. Bu hesaplama, izleme dönemindeki her ay için ayrı ayrı yapılarak izleme döneminin toplam desteklemeye esas tutarı bulunur.
- c) Personel gideri destek tutarı, toplam desteklemeye esas tutarın %70’i alınarak hesaplanır. Yeni istihdam edilen personelin kadın veya genç olması durumunda ise bu oran %100 olarak uygulanır.
21.KOBİ’nin destek ödemesi alabilmek için istihdamla ilgili hangi koşulları sağlaması gerekir?
KOBİ’nin destek ödemesi alabilmesi için aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir.
- İstihdam edilmesi taahhüt edilen personelin %50’sinin Türk vatandaşı %50’sinin GKAS/UKSK olması
- İstihdam edilmesi taahhüt edilen personelin %50’sinin yeni istihdam olması (Deprem bölgesinde bulunan Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa illerindeki işletmeler için bu koşul aranmaz)
- İşletmenin, her izleme döneminde ”1 Ocak 2023-30 Nisan 2024 tarihleri arasındaki en düşük aylık SGK prim gün sayısının dört katından fazlasını “muhafaza etmesi (Deprem bölgesinde bulunan Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa illerindeki işletmeler için bu koşul aranmaz)
- Destek kapsamındaki her personel için her 4 aylık izleme döneminde istihdam bilgi formunda yer alan mevcut ve yeni her personel için SGK prim gün sayısının en az 40 (kırk) olması gerekir. İlk izleme döneminde, istihdam taahhüdüne konu her yeni personel için bu asgari prim gün sayısının sağlanamaması durumunda, bahse konu her yeni personel için SGK kayıtlarındaki prim gün sayısının en az 1 (bir) gün olması yeterli kabul edilir. Bu durumda işletme, ilk izleme döneminde bu personel için istihdam taahhüdünü sağlamış kabul edilir.
22.İşletme, hangi şartları yerine getiremezse İstihdam Taahhütlü KOBİ Destek Programı dışında kalır?
Program süresince; aşağıdaki durumların oluşması halinde destek süreci sonlandırılır.
- a) İşletmenin tasfiyesinin başlaması,
b) İşletmenin kapanması,
c) İstihdam şartlarının yerine getirilmemesi,
ç) Kurul tarafından desteğin sonlandırılmasına ilişkin karar alınması.
23.KOBİ’nin program dışında kalması durumunda aldığı destek ödemelerini iade etmesi gerekiyor mu?
Destek sürecinin; işletmenin tasfiyesinin başlaması, kapanması veya istihdam şartlarının işletme tarafından yerine getirilmemesi durumunda sonlandırılması halinde, daha önceden ödenen desteğin iadesi talep edilmez. KOBİ’nin destek sürecinin Kurul tarafından sonlandırılması durumunda; işletmenin kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık, finansal yetersizlik veya kurul tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle desteğin sonlandırıldığına karar verilirse, yapılan desteklerin iadesi talep edilmez. Aksi takdirde destekler ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir.
Not: Bu sayfa bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, her durumda ilgili mevzuat geçerlidir.
[1] https://fostersmes.com/wp-content/uploads/2024/08/Uygulama-Esaslari-Antetli.pdf
Bu web sitesi, Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçerikler tamamen KOSGEB’in sorumluluğundadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.